Σελίδες

Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΑΚΟΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΟΧΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ!

ΔΑΣΚΑΛΟΙ: Δεκάδες αργόμισθοι επί χρόνια

Της Ελίνας
Φαρσάρη
Δεκάδες φαίνεται πως είναι οι υπεράριθμοι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας στα Δημοτικά Σχολεία του Νομού Ηρακλείου, όπως προέκυψε από τον πρόσφατο έλεγχο του Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΥΣΠΕ), που θα συνεδριάσει ξανά, πιθανότατα την Παρασκευή, προκειμένου να συγκεκριμενοποιήσει τον αριθμό των δασκάλων που… περισσεύουν.
Τα στοιχεία αυτά είναι ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί, κυρίως ως προς τον προσδιορισμό των πραγματικών κενών που καταγράφονται στα σχολεία και στα οποία οφείλονται οι δυσλειτουργίες που παρατηρούνται κάθε χρόνο, με τις σημαντικές ελλείψεις διδακτικού προσωπικού.
Για πλασματικές οργανικές θέσεις έκανε λόγο ο αιρετός στο ΠΥΣΠΕ Ηρακλείου Αρης Βαλατίδης, ο οποίος μιλώντας στην «Τ» τόνισε ότι οι υπεραριθμίες που εντοπίστηκαν από τον έλεγχο των τελευταίων δύο ημερών και στα πέντε γραφεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης οφείλονται στις τοποθετήσεις εκπαιδευτικών που έγιναν για ολοήμερα τμήματα, τα οποία όμως δεν ιδρύθηκαν ποτέ.
«Δόθηκαν ελάχιστες θέσεις την περίοδο του 2003» υπογραμμίζει ο κ. Βαλατίδης «κατά τη μετατροπή των σχολείων διευρυμένου ωραρίου σε ολοήμερα και οι υπόλοιπες δόθηκαν κυρίως την περίοδο 2004 - 2009 επειδή στο υπουργείο Παιδείας υποθέτανε ότι θα λειτουργήσουν τμήματα ολοήμερων, τα οποία όμως δεν λειτούργησαν ποτέ». Στο πλαίσιο, δηλαδή, μίας προληπτικής πολιτικής για την κάλυψη κενών που ενδεχομένως θα προέκυπταν, έγιναν τοποθετήσεις δασκάλων για σχολεία στην ουσία ανύπαρκτα.

Οσο για το ποιες αρμοδιότητες αναλάμβαναν όλα αυτά τα χρόνια οι υπεράριθμοι εκπαιδευτικοί, ο αιρετός στο ΠΥΣΠΕ Ηρακλείου, ερωτηθείς σχετικά, υπογράμμισε ότι παρέμεναν ως λειτουργικά υπεράριθμοι στα σχολεία τους και μετακινούνταν κατά την περίοδο των αποσπάσεων σε άλλες σχολικές μονάδες, για να καλύψουν τις ανάγκες που διαπιστώνονταν.
Στην επικείμενη συνεδρίαση του ΠΥΣΠΕ και αφού καθορισθεί ο ακριβής αριθμός των υπεράριθμων, θα καλυφθούν αρχικά οι κενές οργανικές θέσεις και στη συνέχεια όταν ακολουθήσουν οι νέοι διορισμοί θα διαμορφωθεί η πραγματική εικόνα των κενών που θα υπάρξουν το Σεπτέμβρη στα Δημοτικά Σχολεία του Ηρακλείου. Σύμφωνα, πάντως, με τον κ. Βαλατίδη, το τοπίο δεν πρόκειται να ξεκαθαρίσει πριν από τις 21 Ιουνίου, οπότε και θα έχουν ολοκληρωθεί οι εγγραφές των παιδιών στα σχολεία.
Το θέμα με τους υπεράριθμούς εκπαιδευτικούς θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα, δεδομένου ότι θα ακολουθήσουν οι κρίσιμες διαδικασίες των μεταθέσεων και στη συνέχεια των αποσπάσεων από νομό σε νομό με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας και κατόπιν των αποσπάσεων εντός του Νομού Ηρακλείου, που γίνονται από το ΠΥΣΠΕ.
Υπενθυμίζεται ότι το φαινόμενο των υπεράριθμων είναι σε γνώση της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, το οποίο και επιδιώκει να επιλύσει οριστικά, ώστε να διαμορφωθεί μία σαφής εικόνα των πραγματικών κενών θέσεων εκπαιδευτικών, για να ολοκληρωθούν στη συνέχεια διορισμοί και μεταθέσεις. Το μεγαλύτερο στοίχημα του «νέου σχολείου» εξακολουθεί να παραμένει η εύρυθμη λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων της χώρας, από την πρώτη κιόλας μέρα της νέας σχολικής χρονιάς.

2010-05-05

1 σχόλιο:

  1. ΤΗΣ ΕΞΗΓΕΙ ΟΤΙ ΚΑΛΥΒΑΝ ΜΕ ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΤΑ ΕΚΑΣΤΩΤΕ ΚΕΝΑ!!!ΓΥΡΙΖΑΝ ΔΗΛΑΔΗ ΑΠΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΟ!!!ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΒΛΕΠΕΙ ΤΟΥΣ ΑΡΓΟΜΙΣΘΟΥΣ? ΤΟ ΒΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΤΙΤΛΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΟΝΤΑΙ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή