Σελίδες

Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

ΧΑΣΑΜΕ ΤΟ ΚΟΝΔΥΛΙ ΤΗΣ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΦΡΟΥΤΩΝ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ!!!ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ , ΤΟΥΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ... ΕΧΕΙ ΚΑΤΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΟΒΑΡΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ! Η ΑΝΤΙΦΑΣΗ ΣΤΟ ΟΛΟ ΖΗΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΤΑ ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΥΠΟΓΡΑΜΙΖΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝΙΖΕΙ ΣΤΟ ΔΑΣΚΑΛΟ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ.........Η ΟΛΙΓΟΡΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ!!

Χάσαμε το κονδύλι της διανομής φρούτων στους μαθητές
Αντί για μας, το αξιοποίησαν η Πολωνία, η Ρουμανία και η Γαλλία

Της Πέλλας Λασηθιωτάκη

Πλήρη αδιαφορία για ένα από τα πιο σημαντικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προβλέπει τη δωρεάν διανομή φρούτων και λαχανικών στα σχολεία, επιδεικνύει η κυβέρνηση με πολλαπλές συνέπειες στη διατροφή (και την υγεία) των μαθητών, αλλά και την οικονομία του τόπου.

Οι μαθητές των δημοτικών σχολείων θα μπορούσαν να τρώνε δωρεάν φρούτα και λαχανικά, όπως ντόπια πορτοκάλια, σταφύλια, σταφίδες, αγγουράκια κλπ αν η κυβέρνηση αξιοποιούσε κονδύλιο ύψους 1,861 εκατ. ευρώ που παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη χώρα μας. Το κονδύλιο αυτό μάλιστα χάθηκε πέρυσι και διανεμήθηκε σε άλλες χώρες όπως η Πολωνία, η Ρουμανία και η Γαλλία οι οποίες αξιοποίησαν το κοινοτικό πρόγραμμα. Το δυσάρεστο είναι ότι και φέτος άλλα 1,861 εκατ. ευρώ όπως όλα δείχνουν, θα χαθούν αφού ο κρατικός μηχανισμός δεν έχει κάνει το παραμικρό για να τα αξιοποιήσει… Δεν υπάρχει έστω και η ελάχιστη προετοιμασία.

Κι όμως αυτό το πρόγραμμα στοχεύει στην εισαγωγή και μάλιστα δωρεάν του υγιεινού τρόπου διατροφής στα σχολεία, για την αποφυγή της παιδικής παχυσαρκίας, στηρίζοντας παράλληλα τις ντόπιες επιχειρήσεις. Πόσοι γονείς θα μπορούσαν να απαλλαχθούν από ένα μέρος του κόστους του κολατσιού των παιδιών τους και παράλληλα να είναι σίγουροι ότι αυτά τρώνε στο σχολείο τους κάτι νόστιμο και υγιεινό! Και πόσες ντόπιες επιχειρήσεις θα μπορούσαν να υπαχθούν σε αυτό το πρόγραμμα (και μάλιστα την περίοδο της οικονομικής κρίσης) ώστε να διαθέτουν τα φρούτα και τα λαχανικά τους, πολλά από τα οποία σαπίζουν στα χωράφια, στους μικρούς μαθητές, κεντρίζοντας παράλληλα το ενδιαφέρον των γονιών ως υποψήφιων αγοραστών των προϊόντων τους!



Το άκρον άωτον της αφασίας…

Το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι ότι η χώρα μας όχι μόνο έχασε κατά την προηγούμενη σχολική χρονιά 1,861 εκατ. ευρώ σε βάρος της υγείας των μαθητών, αλλά προετοιμάστηκε να εφαρμόσει το πρόγραμμα για το σχολικό έτος 2009-2010 λίγες μέρες πριν κλείσουν τα σχολεία…. Η σχετική κοινή υπουργική απόφαση για την εφαρμογή του προγράμματος της περασμένης περιόδου δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ στις 26 Μαΐου, δηλαδή δύο εβδομάδες πριν λήξει η σχολική χρονιά, κάτι το οποίο είχε δημοσιεύσει τότε η «Π».

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τη φετινή χρονιά δεν έχει γίνει προετοιμασία για τη σύνταξη νέας κοινής υπουργικής απόφασης. Πολλοί μάλιστα εκφράζουν ανησυχίες ότι και φέτος θα παρουσιαστεί αυτό το παράδοξο φαινόμενο…

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις της «Π» ο ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT – HELLAS, Κρητικός στην καταγωγή κ. Γιώργος Πολυχρονάκης υπογραμμίζει πως «είναι γνωστή η θέση μας ότι το πρόγραμμα διανομής φρούτων και λαχανικών στα σχολεία θα πρέπει να προβλέπει και να τονίζει τις ευεργετικές ιδιότητες των φρούτων και λαχανικών και να αναδεικνύει τα πλεονεκτήματα τους ιδιαιτέρως δε αυτών της πατρίδος μας, συμβάλλοντας στην καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας. Παράλληλα δημιουργούνται με την ένταξή τους στο ημερήσιο σιτηρέσιο των μαθητών, συνθήκες ενίσχυσης της τοπικής παραγωγής και αγοράς» .



Είχαν σκοπό να μοιράσουν μεταποιημένα σκευάσματα

Ο Σύνδεσμος από τον Ιούλιο του 2009 είχε εκφράσει την αντίθεση του στην πρόθεση, τότε, του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, να μοιραστούν στα σχολεία μεταποιημένα σκευάσματα όπως χυμοί που προέρχονται από εισαγόμενες παγοκολώνες κλπ. Μετά τις αντιδράσεις η τότε πολιτική ηγεσία έδωσε διαβεβαιώσεις ότι θα μοιράζονταν φρέσκα φρούτα και λαχανικά…. Διαβεβαιώσεις οι οποίες, ως συνήθως στη χώρα μας, δεν εφαρμόστηκαν.

Ο κ. Πολυχρονάκης επισημαίνει τις καθυστερήσεις που προέκυψαν πέρυσι στην έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης και τονίζει:

«Δεδομένου ότι το αντίστοιχο πρόγραμμα για το έτος 2010 έχει εγκριθεί προτείνουμε να εφαρμοστεί έστω και πιλοτικά το πρόγραμμα μόνο για ορισμένα φρούτα και για τα σχολεία της Αθήνας ,της Θεσσαλονίκης και της Κρήτης , ώστε να εντοπιστούν τα «αδύνατα σημεία» και να ξεκινήσει η εφαρμογή το σχολικό έτος 2010-2011 με την έκδοση και δημοσίευση νέας Κοινής Υπουργικής Απόφαση ,γιατί αν αρχίσουμε να συζητάμε για τους όρους και τις προϋποθέσεις ίσως χαθούν και άλλα κονδύλια για τη νέα σχολική χρονιά», καταλήγει ο κ. Πολυχρονάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου