Σελίδες

Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

«Ενημέρωση σχετικά με την 81η Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ» 03-07-2012


«Ενημέρωση σχετικά με την 81η Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ»

Από την Παρασκευή 22 Ιουνίου έως την Κυριακή 24 Ιουνίου διεξήχθη η 81η Γενική Συνέλευση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος.  Η Γενική Συνέλευση διεξήχθη σε μια κρίσιμη χρονική περίοδο:
*      για τη χώρα μας, λόγω της παρατεταμένης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης
*      για τους εργαζόμενους, που όλο και περισσότεροι χάνουν καθημερινά τη δουλειά τους ενώ οι υπόλοιποι ζουν σε καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας.
*      για τη Δημόσια Εκπαίδευση, που πλήττεται και υποβαθμίζεται διαρκώς από τη νεοφιλελεύθερη πολιτική που κυριαρχεί.
*      για τον Εκπαιδευτικό, όπου οι νέοι συνάδελφοι πληρώνονται με 550- 600 ευρώ και στέλνουν κραυγή αγωνίας και επιβίωσης, ενώ οι παλαιότεροι αντικρίζουν τις ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές τους κρατήσεις να μην ανταποκρίνονται στις παρεχόμενες κοινωνικές υπηρεσίες.
Επομένως, η 81η Γενική Συνέλευση έπρεπε να πάρει σημαντικές αποφάσεις για το Διεκδικητικό και Αγωνιστικό πλαίσιο του Κλάδου μας. Δυστυχώς όμως, γι άλλη μια φορά γίναμε θιασώτες ενός παρακμιακού τσίρκου με βασικούς ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ τις κομματικές παρατάξεις που αντιπροσωπεύουν την παλαιά και σάπια μορφή του συνδικαλισμού και συνάμα υπηρετούν πιστά πολιτικές σκοπιμότητες.
Στη φετινή γενική συνέλευση, λοιπόν, αντί να επικρατήσει η πολιτική ωριμότητα και η ουσιαστική ενότητα του Κλάδου, επικράτησε η στείρα αντιπαράθεση, όχι σε επίπεδο προτάσεων και θέσεων, αλλά με παιχνίδια μικροπολιτικής φαυλότητας που αγγίζουν τα όρια της γελοιότητας.
Συγκεκριμένα: οι παρατάξεις Πασκ, Δακε, Παρεμβάσεις-Συσπειρώσεις και Εσακ αναλώθηκαν σε ανούσιες και χρονοβόρες ψηφοφορίες για το αν συζητηθούν μαζί το Διεκδικητικό και Αγωνιστικό πλαίσιο ή όχι! Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μη γίνει ένας γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογος στη βάση των θέσεων και των προτάσεων που είχαν οι αντιπρόσωποι από τις Γενικές Συνελεύσεις των Συλλόγων τους. 
Το ίδιο έγινε και με το ζήτημα του οικονομικού Απολογισμού και Προϋπολογισμού της ΔΟΕ, που φυσικά και καλώς συζητήθηκε, αλλά οι έντονες λογομαχίες και οι προκλήσεις ονομαστικών ψηφοφοριών είχαν ως συνέπεια να καθυστερήσει  αρκετά η διαδικασία της συνέλευσης δίχως να μπορέσει να παρθεί ουσιαστική απόφαση για τα ζητήματα που μας αφορούν. 
Από τη δική μας μεριά προσπαθήσαμε να μετέχουμε ενεργά και ουσιαστικά στις διαδικασίες της Συνέλευσης και πράξαμε τα εξής:
Ø      Έπειτα από συζήτηση και συμφωνία μεταξύ τριών Συλλόγων της Κρήτης (Ηρακλείου: Δ. Θεοτοκόπουλος και Φαιστού και Συλλόγου Ρεθύμνου) καταθέσαμε Κοινό Πλαίσιο Θέσεων και Προτάσεων για το Διεκδικητικό και το Πρόγραμμα Δράσης όπως αυτό είχε ψηφιστεί από τις Γενικές μας Συνελεύσεις. 
Ø      Ένας μόνο αντιπρόσωπος, από εμάς, έθιξε από το βήμα του Συνεδρίου όσα ζητήματα μπορούσε, ανάλογα και με το χρόνο που του είχε διατεθεί από το προεδρείο της συνέλευσης! Είχαμε ζητήσει και άλλοι αντιπρόσωποι να τοποθετηθούμε, όμως δεν μας επετράπη να μιλήσουμε, λόγω έλλειψης χρόνου.
Στο κοινό κείμενο των τριών Συλλόγων θίγονται τα παρακάτω θέματα:
ü      Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού έργου 
ü      Νέο Μισθολόγιο
ü      Εκπαιδευτικό ωράριο
ü      Προσχολική Αγωγή
ü      Ολοήμερα  στα ολιγοθέσια σχολεία 
ü      Δημόσια Περίθαλψη- ΕΟΠΠΥ
ü      Αναμοριοδότηση των σχολικών μονάδων 
ü      Διορισμοί στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση 
ü      Επίδομα θέσης των αναπληρωτών 
ü      Νέα Σχολεία Αναμορφωμένου Προγράμματος
ü      Ο θεσμός του Διδασκαλείου    
ü      Μεταθέσεις και Αποσπάσεις 

Επίσης από το βήμα της συνέλευσης ζητήσαμε, σχετικά με τη διαδικασία της συνέλευσης, και:
v     Καταστατική αλλαγή της διαδικασίας της τοποθέτησης των αντιπροσώπων στη συνέλευση. Κι αυτό γιατί από την πρώτη μέρα προσπαθήσαμε να μιλήσουμε για τα προβλήματα του κλάδου μας και για τις αποφάσεις των γενικών μας συνελεύσεων και ποτέ δεν προλαβαίναμε να τοποθετηθούμε, είτε γιατί η διαδικασία ξέφευγε εντέχνως είτε γιατί έπρεπε να μιλήσουν αντιπρόσωποι παρατάξεων. Όταν πλέον έγινε ερώτηση στο προεδρείο σχετικά με το ζήτημα μας εξήγησαν ότι βάσει καταστατικού οι αντιπρόσωποι που ανήκουν σε παρατάξεις έχουν αναλογικά περισσότερο χρόνο, επομένως ανά 10 περίπου αντιπροσώπους παρατάξεων μιλούσε 1 ανεξάρτητος αντιπρόσωπος. Το αποτέλεσμα ήταν πολλοί συνάδελφοι να μην έχουν τη δυνατότητα να τοποθετηθούν και να μεταφέρουν τις αποφάσεις και τις αγωνίες των συναδέλφων μας. Γι’ αυτό ζητήσαμε και ζητάμε να αλλάξει το καταστατικό γιατί ως αντιπρόσωποι των συλλόγων μας εκπροσωπούμε τους συναδέλφους μας και όλοι οι αντιπρόσωποι πρέπει να αντιμετωπιζόμαστε ισότιμα σε επίπεδο λόγου-τοποθέτησης.
v     Επίσης να αλλάξει η διαδικασία των ολομελειών των προέδρων ώστε να μπορεί ως όργανο του κλάδου να λαμβάνει αποφάσεις. Είναι πέρα από κάθε λογική οι πρόεδροι όλης της χώρας να συγκεντρώνονται στην Αθήνα και να γνωρίζουν εξ’ αρχής ότι δεν θα μπορούν να πάρουν την οποιαδήποτε απόφαση γιατί οι γενικές συνελεύσεις που πραγματοποιούνται δεν έχουν απαρτία. Οι πρόεδροι των συλλόγων όπου δεν υπάρχει απαρτία στην έκτακτη γενική τους συνέλευση δεν μπορούν να ψηφίσουν, απλά μεταφέρουν το κλίμα του συλλόγου τους. Η κάθε απόφαση από εκείνο το σημείο και μετά επαφίεται ξανά στο Δ.Σ. της ΔΟΕ. Άρα ακυρώνεται στην πράξη η σύγκλιση της ολομέλειας των προέδρων αφού την απόφαση τη λαμβάνει το ΔΣ της ΔΟΕ. Ζητάμε επομένως να αλλάξει η διαδικασία και να μπορούν να ψηφίζουν όλοι οι πρόεδροι, δεσμευμένοι από τις αποφάσεις των γενικών τους συνελεύσεων και των Διοικητικών Συμβουλίων των συλλόγων τους.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
Στη σημερινή εποχή δεν χωρούν παραταξιακοί- κομματικοί εγκλωβισμοί και μικροπολιτικές σκοπιμότητες στο ανώτατο όργανο του κλάδου μας αλλά και σε καμία έκφανση του συνδικάτου μας. Χρειαζόμαστε ένα δυνατό και ζωντανό συνδικάτο που να υπηρετεί τις ανάγκες του κλάδου και να μπορεί να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις που πηγάζουν από τις πολιτικές που μας βυθίζουν στην οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι συγκεκριμένη στόχευση δηλ. αποφάσεις για το διεκδικητικό και αγωνιστικό πλαίσιο (τι διεκδικούμε και πώς) ενότητα και μαζικότητα στους αγώνες μας.


Οι Αντιπρόσωποι της 81ης Γενικής Συνέλευσης από την Κρήτη

Δερμιτζάκης Δημήτρης (από το Σύλλογο Π.Ε. Ηρακλείου Δ.Θεοτοκόπουλος)
Λαμπρογιαννάκης Θεόφιλος (από το Σύλλογο Π.Ε. Ηρακλείου Δ.Θεοτοκόπουλος)
Μακράκης Γιώργος (από το Σύλλογο Π.Ε. Ηρακλείου Δ.Θεοτοκόπουλος)
Τρούλης Γιώργος (από το Σύλλογο Π.Ε. Ρεθύμνου)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου