Σελίδες

Τρίτη 5 Ιουλίου 2016

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΕΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΙΟΥΝΙΟΣ 2016 Ως ΑΙΡΕΤΟς ΣΤΟ ΑΠΥΣΠΕ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΙΡΕΤΟΥ ΑΠΥΣΠΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΝΕΛΕΥΣΕΙΣ


ΙΟΥΝΙΟΣ 2016
Συνάδελφοι όπως καλά γνωρίζετε σε μια χρονιά που ξεκίνησε με κακούς οιωνούς τουλάχιστον όσο αφορά την κάλυψη των κενών αλλά που όμως καλύφθηκε με περισσότερους εν τέλει αναπληρωτές από κάθε άλλη χρονιά  τα τελευταία χρόνια  των μνημονίων, οι άδειες άνευ αποδοχών οι οποίες αιτήθηκαν οι συνάδελφοι στην Α/θμια   σε επίπεδο Κρήτης ήταν 27 στον αριθμό με 2 ανακλήσεις . Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί τα τελευταία χρόνια είναι ότι οι  μεν παίρνουν άδεια για το εξωτερικό αφού και οι αποσπάσεις έχουν περιοριστεί οι δε άλλοι για σπουδές αφού αναγκαστικά δεν μπορούν να εισηγηθούν εκπαιδευτικές άδειες με αποδοχές.
Σε αυτό το σημείο πρέπει να δούμε το θέμα που έχει ανοίξει από την κυβέρνηση και τον  Κατρούγκαλο από πέρυσι όπου δήλωσε θετικός στο θέμα των εκπαιδευτικών αδειών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Καλό λοιπόν είναι να διεκδικήσουμε επιτακτικά τις εκπαιδευτικές άδειες με συγκεκριμένες θα λέγαμε προϋποθέσεις προς όφελος των συναδέλφων μας και αυτό πρέπει να ξεκινήσει από τους αιρετούς στο εκάστωτε  περιφερειακό συμβούλιο για κοινή γραμμή στο παρόν θέμα και διεκδικήσεις  του από τη ΔΟΕ.
Επίσης θέλω επίσης να τονίσω την αύξηση του αριθμού των παραιτήσεων κυρίως των προϊσταμένων νηπιαγωγείων που έρχονται στο συμβούλιο του ΑΠΥΣΠΕ και είναι ενδεικτικό του κλίματος ότι πλέον οι νηπιαγωγοί που είναι και προϊσταμένες με τόσο  φόρτο εργασίας δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο διοικητικό και παιδαγωγικό τους ρόλο. Εδώ λοιπόν ανοίγει και ένα μεγάλο θέμα τις θεσμοθέτησης  του ωραρίου των νηπιαγωγών, που τόσα χρόνια ακούμε ότι  θα ρυθμιστεί και θα το επισημάνω παρακάτω!
Θέλω να αναφερθώ επίσης και στις κρίσεις των διευθυντών εκπαίδευσης όπου ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία για όλους . Δυο παρατηρήσεις λοιπόν επ αυτού. Κατά την άποψη μου και μέσα από την εμπειρία που  αποκόμισα  θεωρώ για άλλη μια φορά μια συνέντευξη με τα τρωτά που τη βαραίνουν γενικά  , ως συμβούλιο επιλογής,  δίνει αρκετά μόρια σε σχέση με τα προσόντα και τις εκλογές που διεξάγονται. Το λέω λοιπόν αυτό για να τονίσω  ότι βαρύνουσα σημασία στην  επιλογή έπρεπε να χουν  οι εκλογές στις οποίες θα ψήφιζαν όλοι οι συνάδελφοι και όχι μόνο οι διευθυντές και μια μερίδα νηπιαγωγών, έπειτα το προσοντολόγιο του κάθε υποψηφίου και τελευταία με πολύ χαμηλό ποσοστό η συνέντευξη ώστε να μην έχει καθοριστικό και  ρυθμιστικό ρόλο.!!
Επιτρέψτε μου να κλείσω την ενημέρωση μου, ως οφείλω νομίζω ως αιρετός, σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις στην παιδεία και τα πολυνομοσχέδια που πέρασαν μέσα στις διακοπές του Πάσχα.  Συνάδελφοι όπως όλοι γνωρίζουμε από το 2010 με τις πολιτικές των μνημονίων υπάρχει η τάση από τους εκάστοτε    κυβερνόντες να συρρικνώνουν την εκπαίδευση. Χιλιάδες κλειστά σχολεία με χιλιάδες θέσεις εργασίας χάθηκαν αν θυμάστε με υπουργό την Διαμαντοπούλου 1600 περίπου , ολοκλήρωσε το έργο της ο Αρβανιτόπουλος συγχωνεύοντας τμήματα με υπουργική απόφαση με  το10% συν στους 25 μαθητές. Δυστυχώς συνάδελφοι όμως καθώς φαίνεται ο Φίλης διακατέχεται από Διαμαντοπουλικά σύνδρομα ή νεοφιλελεύθερα   σύνδρομα όπως λέω χρόνια τώρα  καθώς ακολουθεί ακριβώς ην ίδια πολιτική της πρώτης διδάξασας. Αν θυμάστε καλά γιατί κατηγορήσαμε τότε το ΕΑΕΠ, παρόλο το θετικό σημείο ότι εισήχθησαν ειδικότητες στο σχολείο;; γιατί μείωσε κατά δυο ώρες το δάσκαλο….μην το ξεχνάτε τώρα κάποιοι  και το επευφημείτε!!!Το ίδιο γίνεται και τώρα, άλλες δυο ώρες μείων ο δάσκαλος  στις τέσσερεις τάξεις του δημοτικού. Όλοι φανταζόμαστε τις  θέσεις εργασίας που θα χαθούν.  Βλέπουμε λοιπόν όπως διαφαίνεται και  με τις μειώσεις ωρών στους δασκάλους κυρίως αλλά και στις ειδικότητες στο «νέο σχολείο» να διακυβεύονται θέσεις εργασίας για συναδέλφους που δεν θα καταφέρουν να δουλέψουν του χρόνου.  Τι κάνουμε επ αυτού εκτός από τους αγώνες και τις απεργίες που θα μπορούσα να κάνω πολλά σχόλια αλλά δεν  υπάρχει λόγος  επί της παρούσης.
Δύο σκέψεις καταθέτω για να μην υπάρξουν απώλειες σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Το ένα είναι η  κατάργησης του 10%  σε εξαιρετικές υποτίθεται περιπτώσεις όσον αφορά τους μαθητές ανά τμήμα που ήταν και στις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης και αγγίσει στο σύνολο της την Κρήτη.  Εδώ νομίζω συνάδελφοι  είναι ώρα να ανοίξουμε το θέμα τις  εξίσωσης του ωραρίου της α.θμιας με την β/θμια εκπαίδευση. Έτσι θα αρθούν οι αδικίες σε δύο επίπεδα. Πρώτον το υπουργείο θα πρέπει να αντιμετωπίσει τους εκπαιδευτικούς και των δυο βαθμίδων ίσα και όμοια και έτσι θα αποφύγουμε την αδικία εις βάρος των   ειδικοτήτων που δουλεύουν στην α.θμια  σε σχέση με την β.θμια και επιτέλους θα βάλουμε  στο τραπέζι επιτακτικά αυτή τη φορά και το τη θεσμοθέτηση του ωραρίου των νηπιαγωγών.
Συνάδελφοι για να τα καταφέρουμε όλα αυτά θέλει κόπο και εγρήγορση για κινητοποιήσεις το  Σεπτέμβρη χωρίς ομαδοποιήσεις και προσωπικά συμφέροντα αλλά προς όφελος του δημοσίου σχολείου.

Ο αιρετός ΑΠΥΣΠΕ Δημήτρης Δερμιτζάκης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου