Σελίδες

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

1ο Ενημερωτικό Σεπτεμβρίου 2011 Ζαχαρίας Καψαλάκης Μεσαρά 12 Σεπτεμβρίου 2011 Αιρετός ΠΥΣΠΕ Ηρακλείου

Ζαχαρίας Καψαλάκης                Μεσαρά  12 Σεπτεμβρίου 2011

Αιρετός ΠΥΣΠΕ  Ηρακλείου

1οο Ενημερωτικό Σεπτεμβρίου  2011

(Ενημερωτικό 21ο  έτους 2011)

Αγαπητοί Συνάδελφοι

Καλή σχολική χρονιά (Προσοχή: Δε σας ειρωνεύομαι…)
Ίσως την πρώτη ημέρα στο σχολείο, να την φανταζόμασταν αλλιώς…
 Ίσως «το κάθε πέρυσι και καλύτερα», να καταντά πλέον γραφικό…
‘Ίσως το φετινό πρώτο χτύπημα του κουδουνιού, να μας θυμίζει το γκρίζο φόντο της χώρας που λέγεται Ελλάδα…
Αντικατοπτρισμός της πραγματικότητας που βιώνουμε καθημερινά το σημερινό δημόσιο σχολείο… Χωρίς βιβλία, χωρίς εκπαιδευτικούς, με κακοπληρωμένους εκπαιδευτικούς, με εξαθλιωμένους οικονομικά γονείς, με κουτσουρεμένες έως κατηργημένες οι μορφές αντισταθμιστικής αγωγής, με κατηγοριοποιήσεις σχολείων και σε λίγο με κατηγοριοποιήσεις εκπαιδευτικών…
Το δημόσιο σχολείο του σήμερα, είναι ένα φάντασμα του παρελθόντος… Με λιγότερους εκπαιδευτικούς, με ελάχιστα χρήματα για την καθημερινότητά του, με πολλά προβλήματα, με μιζέρια…
Και το χειρότερο: Φέτος μπαίνουμε στις τάξεις με το κεφάλι κατεβασμένο. Γι’  αυτό φρόντισε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας… Τα εδώ εξαπτέρυγά του, που φάνηκαν εντελώς ανίκανα να δρομολογήσουν λύσεις προβλημάτων… Οι αιρετοί άρχοντες των τοπικών κοινωνιών, συνεχίζουν να απέχουν από τα θέματα που αφορούν την εκπαίδευση.
Τα ολοήμερα της υπαίθρου, παραμένουν κλειστά κι ας έχουν πάνω από 15 μαθητές γραμμένους…
Τα χιλιάδες προνήπια που θα μείνουν φέτος χωρίς προσχολική αγωγή, αφού δεν υπάρχουν χώροι στα νηπιαγωγεία, αλλά και διορισμοί νηπιαγωγών.
Τα λειτουργούντα ολοήμερα έγιναν κέντρο διερχομένων, με τον κάθε μαθητή να μπορεί να φεύγει ό,τι ώρα θέλει…
Το σχολικό  βιβλίο έγινε είδος πολυτελείας πλέον…
Τα σχολεία της ειδικής αγωγής που περιμένουν το διδακτικό, το ειδικό επιστημονικό και το βοηθητικό προσωπικό και που οι περισσότεροι μαθητές τους είναι ακόμη στα σπίτια τους.
Τους χιλιάδες αδιόριστους συναδέλφους μας, που την περασμένη σχολική χρονιά κάποιοι φρόντισαν να τους ανατρέψουν τα εργασιακά τους δικαιώματα.
Ειλικρινά, δεν ξέρω πώς να σας ευχηθώ καλή χρονιά… Γιατί και αυτή η χρονιά χάθηκε, θυσία στο βωμό της ανικανότητας των διοικούντων την εκπαίδευση και των «υποχρεώσεων» μας ως χώρα στους δανειστές μας…
Και φοβάμαι ότι δε θα είναι η τελευταία, αν κάποιος δεν τραβήξει το χειρόφρενο, σ’  αυτή την ανεξέλεγκτη πορεία που διανύει εδώ και χρόνια κυρίως  το Υπουργείο της Παιδείας…

Θέμα 2ο: Η αλήθεια για τα βιβλία…
Είναι πρώτη φορά, που συναντούμε αυτή την κατάσταση με την έλλειψη σχολικών βιβλίων. Και αντί ο εκπρόσωπος της κ. Διαμαντοπούλου στην Κρήτη, να βγει να ζητήσει συγγνώμη από μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, κάνει λόγο για μικρής έκτασης πρόβλημα. Η αλήθεια όμως είναι άλλη. Σήμερα (μετά από σχετική έρευνα), στο καλύτερα εξοπλισμένο σχολείο του Ν. Ηρακλείου από πλευράς βιβλίων, έχουν πάει οι παρακάτω τίτλοι:
*        Στην Α΄ τάξη υπάρχει Τετράδιο Εργασιών  Γλώσσας (1ο τεύχος), αλλά δεν υπάρχει το αντίστοιχο βιβλίο της Γλώσσας… Επίσης δεν υπάρχουν τα βιβλία: Γλώσσα (1ο και 2ο Τεύχος), Τετράδιο Εργασιών  Γλώσσας (2ο τεύχος), Τετράδιο Εργασιών μαθηματικών (2ο, 3ο και 4ο Τεύχος), Ανθολόγιο, Φυσική Αγωγή και Εικαστικά
*        Στη Β΄ τάξη συμβαίνει το ανάποδο. Υπάρχει το βιβλίο της Γλώσσας, αλλά δεν υπάρχει το αντίστοιχο Τετράδιο Εργασιών .
*        Στη Γ΄ τάξη υπάρχουν πολλές ελλείψεις. Τα Τετράδια Εργασιών  Γλώσσας, βιβλία Μαθηματικών, Θρησκευτικών, Ιστορίας, Τετράδιο Εργασιών Ιστορίας, Ανθολόγιο, Τετράδιο Εργασιών  Εικαστικών, Μουσικής και Φυσικής Αγωγής.
*        Στη Δ΄ τάξη απουσιάζουν όλα τα παραπάνω, καθώς και το Λεξικό Ορθογραφικό και Ερμηνευτικό.
*        Στην Ε΄  τάξη όσα και  στη Γ΄ συν Γεωγραφία, Τετράδιο Εργασιών Γεωγραφίας, Φυσικά, Τετράδιο Εργασιών Φυσικών και Θεατρική Αγωγή.
*        Στη ΣΤ΄  τάξη τα βιβλία της Γλώσσας, Θρησκευτικά, Ιστορία, Τετράδιο Εργασιών Ιστορίας, Γεωγραφία, Τετράδιο Εργασιών Γεωγραφίας, Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή, Βλέπω το σημερινό κόσμο και Βλέπω το σημερινό κόσμο -  Δραστηριότητες…
Θέμα 3ο: Ανοίγουν σχολεία με υπηρεσιακά σημειώματα και μόνο για αγιασμό.
Ζούμε στο Νομό Ηρακλείου την μπαχαλοποίηση της δημόσιας πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε όλο το μεγαλείο της. Οι καταργήσεις των τεσσάρων γραφείων εκπαίδευσης στο πιο κρίσιμο ίσως σημείο της σχολικής χρονιάς και οι παλινωδίες της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με τις καθυστερημένες αποσπάσεις (κυρίως) εκπαιδευτικών, έφεραν τα πάνω κάτω, αναδεικνύοντας εν τη γενέσει το πρόβλημα: Ο Νομός Ηρακλείου των 3000 εκπαιδευτικών Π. Ε. δεν μπορεί να διοικηθεί με μια μόνο Διεύθυνση Εκπαίδευσης.
Έτσι σήμερα, ημέρα αγιασμού:
·                    Δεν έχουν γίνει οι αποσπάσεις εντός ΠΥΣΠΕ.
·                    Δεν έχουν τοποθετηθεί οι αποσπασμένοι από άλλα ΠΥΣΠΕ.
·                    Δεν έχουν τοποθετηθεί οι διορισμένοι του 2010.
·                    Δεν έχουν τοποθετηθεί οι διορισμένοι του 2011.
·                    Δεν έχουν τοποθετηθεί οι αναπληρωτές του 2011.
Τα υπόλοιπα ΠΥΣΠΕ της Κρήτης τοποθετούν σήμερα και τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς…
 Αποτέλεσμα, να μην έχουν πάρει ακόμα βιβλία (αν υπάρχουν ακόμα) και να κάνουν αγιασμό σήμερα  με εκπαιδευτικούς που στάλθηκαν με υπηρεσιακά σημειώματα τα παρακάτω Δημοτικά Σχολεία και:
·                    Δημοτικά: Δεμάτι, Έμπαρος, Παναγιά, Σκινιάς, Ψαρή Φοράδα, Καμάρες, Κρότος, Σοκαράς, Σκούρβουλα κ.α.
·                    Νηπιαγωγεία: Χάρακα, Χαρακίου, Αχεντριά, Κάτω Καστελιανών, Μεσοχωριού, Εμπάρου, Σταβιών, Βοριζίων, Στόλων, Τσιφούτ Καστελίου, Φανερωμένης κ.α.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς                      
 Ζαχαρίας Καψαλάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου