Σελίδες

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΦΕΤΟΣ 99 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1913 . ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΩΣ ΚΡΗΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΝΑ ΤΗΝ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΑΣ!


Η ΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1913


…λαοί που ξεχνούν την Ιστορία τους,  είναι καταδικασμένοι να την επαναλάβουν

Είναι βέβαιο ότι αν δεν είχε γίνει η Ένωση και δεν είχε γίνει η ανταλλαγή πληθυσμών του 1923-25, σήμερα η Κρήτη ίσως να  είχε την τύχη της Κύπρου ή πιθανότερο να αποτελούσε ένα αγγλικό- αμερικανικό –γερμανικό προτεκτοράτο.
Να το πάρουμε όμως από την αρχή.  Η Κρήτη  από το 1898 , αποτελούσε αυτόνομο τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (με ταυτόχρονο έλεγχο των Μεγάλων Δυνάμεων), με όνομα «Κρητική Πολιτεία » και πρωτεύουσα τα Χανιά, ενώ είχε και δική της σημαία, βουλή, χωροφυλακή , σύνταγμα,  νομίσματα,  κ.α.
Να επισημάνω εδώ το θέμα της σημαίας γιατί   χρίεται ιδιαίτερης μνείας,  καθώς  υπάρχουν ένα σορό ανίδεοι και ανιστόρητοι αλλά και αφελής κρητικοί που την αναρτούν με μεγάλη ευκολία είτε στο διαδύκτιο, είτε στα αυτοκίνητα και τα σπίτια τους , στο όνομα της ανεξαρτησίας της Κρήτης.  Μάλλον δεν γνωρίζουν και τόσο καλά την τοπική ιστορία μας και προσπαθούν, μέσω αυτής ,  να το "παίξουν" τάχα μου «τσάμπα» μάγκες!
Η σημαία αυτή μόνο ανεξαρτησία δεν δήλωνε και μάλιστα ο σκοπός που φτιάχτηκε ήταν για να τονίσει την αυτονομία της Κρήτης και την υποτέλεια  στην τότε Οθωμανική Αυτοκρατορία. Μήπως αυτοί που την πρεσβεύουν την συγκεκριμένη σημαία με το οθωμανικό αστέρι , μέσα στην εσκεμμένη ή μη άγνοια τους, θα ήθελαν το Νησί μας να γίνει ξανά προτεκτοράτο κάποιας μεγάλης δύναμης;;; Γιατί οι υποψήφιες, προς εκμετάλλευση της Κρήτης, χώρες υπήρξαν και υπάρχουν ενίοτε  πολλές. Σίγουρα πάντως κανείς κρητικός δεν επιθυμεί ένα τέτοιο καθεστώς.
Η σημαία της «Κρητικής Πολιτείας» χωριζόταν σε τρία γαλάζια τετράγωνα, συμβόλιζαν την χριστιανική-ελληνική πλειοψηφία της Κρήτης και ένα κόκκινο τετράγωνο με ένα λευκό  το οποίο συμβόλιζε την μουσουλμανική μειονότητα,   και δήλωνε την υψηλή επικυριαρχία του Σουλτάνου στο νησί. Για κανένα πάντως λόγο δεν δηλώνει, την προβοκατόρικη άποψη, ότι το ερυθρό χρώμα στη σημαία φανερώνει το κρητικό αίμα που χύθηκε στους αγώνες, όπως σκοπίμως είτε από άγνοια υποστηρίζουν κάποιοι.
Μετά τη νικηφόρα έκβαση για την Ελλάδα των Βαλκανικών Πολέμων και την υπογραφή της συνθήκης του Λονδίνου στις 30 Μαΐου 1913 ο Σουλτάνος "παρητήθη υπέρ των συμμάχων ηγεμόνων πάντων όσων είχεν επί της Νήσου δικαιωμάτων". Με την, από 1ης Νοεμβρίου 1913 ιδιαίτερης μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας συνθήκη, ο Σουλτάνος παραιτήθηκε από κάθε δικαίωμα επικυριαρχίας στην Κρήτη.
Την 1η Δεκεμβρίου 1913, με την παρουσία του βασιλιά Κωνσταντίνου και του πρωθυπουργού της Ελλάδος Ελευθ. Βενιζέλου, υψώθηκε η ελληνική σημαία στο ιστορικό φρούριο Φιρκά των Χανίων, γεγονός που επισφράγισε και τυπικά την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.
Αγαπητοί συνάδελφοι, γονείς , συμπολίτες , έχουμε χρέος απέναντι στη νέα γενιά και στους μαθητές μας να λέμε την  ιστορική αλήθεια  έτσι όπως αυτή υπάρχει μέσα από  από τις πηγές. Σε κανένα της άρθρο η συνθήκη του Λονδίνου του1913  δεν αναφέρει άγνωστες συμφωνίες για δημοψηφίσματα μετά από 100 χρόνια. Πουθενά δεν αναφέρει  τέτοιες αστειότητες και προπαγανδιστικές αθλιότητες που μόνο στόχο έχουν τις χρόνιες βλέψεις κρατών που προανέφερα , να δημιουργήσουν άλλο ένα προτεκτοράτο οικονομικής και γεωγραφικής εκμετάλλευσης. Έχουμε χρέος να αφιερώνουμε έστω μια διδακτική ώρα  για να δηλώσουμε την σημασία της αυριανής τοπικής επετείου! Να επισημάνω βέβαια ότι στα Χανιά εορτάζετε με ξεχωριστή λαμπρότητα ΈΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ  με την υπόλοιπη Ελλάδα!  Οι πρόγονοι μας καπετάνιοι με την πραγματική σημασία την έννοιας πολέμησαν για την «ΕΝΩΣΙΣ» με την Ελλάδα  και όχι για την ανεξαρτησία μας από τους Τούρκους πόσο μάλλον για την αυτονόμηση μας!!! Η  σημαία της ένωσης  είναι ένα από τα αδιάψευστα ιστορικά στοιχεία της επανάστασης των κρητών που ξεκίνησε από το Θέρισο στα Χανιά και πήρε παγκρήτιο χαρακτήρα!

  Του  Δημήτρη Δερμιτζάκη         

 Δάσκαλου,   Υπεύθυνου τύπου του συλλόγου Α/θμιας "Δ.θεοτοκόπουλος"



1 σχόλιο:

  1. Συγχαρητήρια για την ανάρτηση. Κατεχώρησα το ιστολόγιό σας στα ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ. Σας περιμένω στα ιστολόγιά μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή