Σελίδες

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΦΕΤΟΣ 99 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔA




 
ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΦΕΤΟΣ 99 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ  ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔA




 1η ΔΕΚΕΜΡΙΟΥ 1913
«…λαοί που ξεχνούν την Ιστορία τους,  είναι καταδικασμένοι να την επαναλάβουν…»
Συμπληρώνονται φέτος ενενήντα εννιά  χρόνια από την Ένωση της Κρήτης με την υπόλοιπη Ελλάδα. Μην φοβάστε ότι του χρόνου, όπου θα συμπληρώσουμε εκατό  χρόνια Ένωσης,  θα υπάρξει δημοψήφισμα και θα καλεί τον κρητικό λαό να ψηφίσει αν θέλει να παραμείνει ενωμένος με την υπόλοιπη Ελλάδα!  Όσο μαθαίνουμε και μελετάμε την τοπική Ιστορία μας, αυτή που τα μαθητικά βιβλία συχνά «ξεχνούν» , τόσο δεν θα γινόμαστε έρμαια προπαγανδιστικών και συμφεροντολογικών δημοσιευμάτων, που πηγές τους είναι ως επί το πλείστον χώρες του εξωτερικού.  Είναι βέβαιο ότι αν δεν είχε γίνει η Ένωση και δεν είχε γίνει η ανταλλαγή πληθυσμών του 1923-25, σήμερα η Κρήτη ίσως να  είχε την τύχη της Κύπρου ή πιθανότερο να αποτελούσε ένα αγγλικό- αμερικανικό –γερμανικό προτεκτοράτο.
Να το πάρουμε όμως από την αρχή.  Η Κρήτη  από το 1898 , αποτελούσε αυτόνομο τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (με ταυτόχρονο έλεγχο των Μεγάλων Δυνάμεων), με όνομα «Κρητική Πολιτεία » και πρωτεύουσα τα Χανιά, ενώ είχε και δική της σημαία, βουλή, χωροφυλακή , σύνταγμα, και  νομίσματα.
Να επισημάνω εδώ το θέμα της σημαίας γιατί   χρίεται ιδιαίτερης μνείας.  Υπάρχουν ένα σορό ανιστόρητοι αλλά και αφελής κρητικοί που την αναρτούν με μεγάλη ευκολία είτε στο διαδίκτυο, είτε στα αυτοκίνητα και τα σπίτια τους , στο όνομα της ανεξαρτησίας της Κρήτης. Η σημαία αυτή μόνο ανεξαρτησία δεν δήλωνε και μάλιστα ο σκοπός που φτιάχτηκε ήταν για να τονίσει την αυτονομία της Κρήτης και την υποτέλεια  στην τότε Οθωμανική Αυτοκρατορία. Μήπως αυτοί που την πρεσβεύουν την συγκεκριμένη σημαία με το οθωμανικό αστέρι , μέσα στην εσκεμμένη ή μη άγνοια τους, θα ήθελαν το νησί μας να γίνει ξανά προτεκτοράτο κάποιας μεγάλης δύναμης;;; Γιατί οι υποψήφιες, προς εκμετάλλευση της Κρήτης, χώρες υπήρξαν και υπάρχουν ενίοτε  πολλές. Σίγουρα πάντως η συντριπτική πλειοψηφία του  κρητικού λαού  δεν επιθυμεί ένα τέτοιου είδους καθεστώς. Η σημαία της «Κρητικής Πολιτείας» χωριζόταν σε τρία γαλάζια τετράγωνα που συμβόλιζαν την χριστιανική-ελληνική πλειοψηφία της Κρήτης και ένα κόκκινο τετράγωνο με ένα λευκό  το οποίο συμβόλιζε την μουσουλμανική μειονότητα,   και δήλωνε την υψηλή επικυριαρχία του Σουλτάνου στο νησί. Για κανένα πάντως λόγο δεν δηλώνει, την προβοκατόρικη άποψη, ότι το ερυθρό χρώμα στη σημαία φανερώνει το κρητικό αίμα που χύθηκε στους αγώνες, όπως σκοπίμως είτε από άγνοια υποστηρίζουν κάποιοι.
Μετά τη νικηφόρα έκβαση για την Ελλάδα των Βαλκανικών Πολέμων και την υπογραφή της συνθήκης του Λονδίνου στις 30 Μαΐου 1913 ο Σουλτάνος "παρητήθη υπέρ των συμμάχων ηγεμόνων πάντων όσων είχεν επί της Νήσου δικαιωμάτων". Την 1η Δεκεμβρίου του 1913, με την παρουσία του βασιλιά Κωνσταντίνου και του πρωθυπουργού της Ελλάδος Ελευθ. Βενιζέλου, υψώθηκε η ελληνική σημαία στο ιστορικό φρούριο Φιρκά των Χανίων, γεγονός που επισφράγισε και τυπικά την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.
Αγαπητοί συνάδελφοι και γονείς , έχουμε χρέος απέναντι στη νέα γενιά και στους μαθητές μας να λέμε την  ιστορική αλήθεια  έτσι όπως αυτή υπάρχει μέσα από  από τις πηγές. Σε κανένα της άρθρο η συνθήκη του Λονδίνου του 1913  δεν αναφέρει άγνωστες συμφωνίες για δημοψηφίσματα μετά από 100 χρόνια. Πουθενά δεν αναφέρει  τέτοιες αστειότητες και προπαγανδιστικές αθλιότητες που μόνο στόχο έχουν τις χρόνιες βλέψεις κρατών που προανέφερα , να δημιουργήσουν άλλο ένα προτεκτοράτο οικονομικής και γεωγραφικής εκμετάλλευσης. Έχουμε χρέος να αφιερώνουμε έστω και μια διδακτική ώρα  για να δηλώσουμε την σημασία της τοπικής επετείου! Να επισημάνω βέβαια ότι στα Χανιά εορτάζετε με ξεχωριστή λαμπρότητα    Η ΈΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ  με την υπόλοιπη Ελλάδα!  Οι πρόγονοι μας καπετάνιοι με την πραγματική σημασία την έννοιας, πολέμησαν για την «ΕΝΩΣΙΣ» με την Ελλάδα  και όχι απλά για την ανεξαρτησία μας από τους Τούρκους, πόσο μάλλον για την αυτονόμηση μας!!! Η  σημαία της ένωσης  είναι ένα από τα αδιάψευστα ιστορικά στοιχεία της επανάστασης των κρητών που ξεκίνησε από το Θέρισο στα Χανιά και πήρε παγκρήτιο χαρακτήρα!



  Του  Δημήτρη Δερμιτζάκη         
 Δάσκαλου,   Υπεύθυνου τύπου του συλλόγου Α/θμιας  "Δ.Θεοτοκόπουλος"


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου