Σελίδες

Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ.....



ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ…
            
 «……αφιερωμένο εξαιρετικά στους γονείς και την κοινωνία ολόκληρη….»

Είναι γνωστά σε όλους,  τα γεγονότα που  έχουν διαδραματιστεί στο χώρο της εκπαίδευσης, αυτή τη σχολική χρονιά, στο περιβόητο θέμα της αξιολόγησης. Αντιδράσεις, διαμαρτυρίες από μέρους του συνδικάτου, σεμινάρια αυτό-αξιολόγησης            διαταχτηκές αποφάσεις του υπουργείου με τη δαμόκλειο σπάθη πάνω από τα κεφάλια των διευθυντών σχολικών μονάδων, παραιτήσεις και γενικότερα ένας αναβρασμός μέσα στα σχολεία, που μόνο αρνητικό πρόσημο για τους μαθητές μπορεί να έχει.  Στο ίδιο έργο θεατής η κοινωνία σε ένα μεγάλο μέρος της, σε τοπικό αλλά και  σε πανελλαδικό επίπεδο, επηρεάζεται απ αυτά που της υπαγορεύουν τα «παπαγαλάκια» της κυβέρνησης. «….οι εκπαιδευτικοί χρίονται αξιολόγησης για να διδάξουν τους μαθητές αλλά αυτοί πεισματικά δεν την δέχονται…» Ένα μεγάλο ψέμα!!!  
Καταρχήν κανείς δεν αμφισβητεί το γεγονός, ότι η γνώση λόγο και της τεχνολογίας   εξελίσσεται με απίστευτα γρήγορους ρυθμούς.  Άλλωστε τα «πάντα ρει» είναι μια φράση του Ηράκλειτου που είναι επίκαιρη όσο ποτέ. Οι εκπαιδευτικοί καλούνται να γνωρίζουν και το σχολείο πρέπει  να αποτελεί ένα «μανθάνων» οργανισμό για εκπαιδευτικούς και μαθητές. Σαφώς και ο «δάσκαλος» δεν μπορεί να μείνει πίσω στις επιστημονικές και σύγχρονες παιδαγωγικές μεθόδους που εφαρμόζονται στην εκπαίδευση. Κανείς δεν αμφιβάλει στο ότι ο κάθε εργαζόμενος χρίεται βελτίωσης, για να παράξει το καλύτερο δυνατό έργο. Πόσο μάλλον ο εκπαιδευτικός ο οποίος έχει την ευθύνη για την παιδεία. Οφείλει να μαθαίνει!
Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω είμαστε σίγουροι ότι κανένας εκπαιδευτικός δεν φοβάται να αξιολογηθεί, όταν ο απώτερος σκοπός και στόχος θα είναι η βελτίωση του παραγόμενου εκπαιδευτικού του έργου. Αλλά και κανείς εκπαιδευτικός δεν επιθυμεί να αξιολογηθεί με προδικασμένους όρους και προσυμφωνημένες μνημονιακές δεσμεύσεις, για συγκεκριμένο ποσοστό «ανεπαρκών» , σύμφωνα πάντα με το ενιαίο μισθολόγιο.  
Στόχος μας λοιπόν ως κλάδος είναι να βγούμε στην αντεπίθεση με ένα βήμα μπροστά από την κυβέρνηση. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από συγκεκριμένες προτεινόμενες θέσεις για την αξιολόγηση και στις οποίες θα έχουμε θέση και άποψη όλοι μας συλλογικά.  Εμείς είχαμε , έχουμε και θα συνεχίσουμε να έχουμε το θάρρος και την αξιοπρέπεια να προτείνουμε και βασικά να συνδιαμορφώνουμε μέσα από την εμπειρία μας στην τάξη αλλά  και την παιδαγωγική μας κατάρτιση, προτάσεις για την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου. Κανείς από μέρους της πολιτείας και του Υπουργείου Παιδείας δεν τολμά να μιλήσει για τις επιμορφώσεις των εκπαιδευτικών που χρόνια έχουμε να δούμε, για την επαναλειτουργία, με μια νέα σύγχρονη μορφή, του διδασκαλείου, για εκπαιδευτικές άδειες όπου θα έχουν το χαρακτήρα μετεκπαίδευσης για τον κλάδο.
Στη βάση μιας τέτοιας προσπάθειας ο σύλλογος μας «Δ. Θεοτοκόπουλος» πρωτοπόρος και σε τέτοιου είδους δράσεις, κάνει ένα βήμα μπροστά. Καλεί τον ομότιμο καθηγητή του πανεπιστημίου Ιωαννίνων  κ. Γιώργο Μαυρωγιώργο ειδικό σε θέματα αξιολόγησης , σε μια διάλεξη στον χώρο της Παλιάς Ακαδημίας την Τρίτη 13 Μάη στις 19:00 με θέμα: «H Ολοκληρωτική αξιολόγηση στην εκπαίδευση  και η πολιτική της χρήση». 
 Μέσα από ερωτήσεις που θα δεχτεί στο τέλος θα γίνει προσπάθεια ενημέρωσης σε πρώτο στάδιο και δευτερευόντως αυτό που οφείλουμε να κάνουμε ως εκπαιδευτικοί είναι να γίνουμε πολλαπλασιαστές στα σχολεία μας, στους γονείς και στην κοινωνία γενικότερα. Εμείς έχουμε και θα έχουμε την πολυτέλεια να υπερηφανευόμαστε ξανά για άλλη μια φορά, ότι δεν φοβόμαστε την αξιολόγηση και  έχουμε πρόταση γι αυτήν.  Είμαστε και θα είμαστε σε θέση ισχύος συνεχίζοντας να αντιδρούμε στη μνημονιακή αξιολόγηση που επιβάλει η κυβέρνηση. Έχουμε το θάρρος να μιλάμε για τη συμβολή μας μέσα από συγκεκριμένες προτάσεις,  στην αξιολόγηση, στη βελτίωση των σχολικών μας μονάδων και του εκπαιδευτικού μας έργου, προς όφελος πάνω από όλα των μαθητών που αποτελούν το μέλλον αυτού του τόπου!

ΤΟΥ    ΑΙΡΕΤΟΥ   ΑΠΥΣΠΕ ΚΡΗΤΗΣ               ΔΗΜΗΤΡΗ  ΔΕΡΜΙΤΖΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου