Σελίδες

Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΥΣΠΕ ΣΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ



ΑΙΡΕΤΟΣ ΑΠΥΣΠΕ ΚΡΗΤΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ  ΔΕΡΜΙΤΖΑΚΗΣ
                                                                       ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΑΙΡΕΤΟΣ ΑΠΥΣΠΕ
                                                                              ΑΛΕΞΑΚΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
Ηράκλειο 20/06/2014

ΘΕΜΑ:   « ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΕΝΙΚΩΝ  ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ»




Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,  ως αιρετοί (τακτικός-αναπληρωτής ) εκλεγμένοι με την Ενωτική Κίνηση Εκπαιδευτικών, παρευρεθήκαμε ξανά για άλλη μια φορά στις γενικές συνελεύσεις των συλλόγων της Κρήτης.
Η ενημέρωση μας χωρίζετε σε δύο μέρη. Στην πρώτη θα σας κάνουμε μια πολύ σύντομη αναφορά για τα τεκταινόμενα και τη στάση μας ως αιρετοί  μέσα στα συμβούλια του ΑΠΥΣΠΕ και έπειτα θα τοποθετηθούμε σε συγκεκριμένα πολύ σοβαρά εκπαιδευτικά ζητήματα που αφορούσαν το ΑΠΥΣΠΕ, ήταν αρμοδιότητες του και τώρα αποτελούν παρελθόν, θύματα της αντιεκπαιδευτικής και αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων των τελευταίων  τεσσάρων χρόνων.
Α΄     ΜΕΡΟΣ
Όσον αφορά τη συμμετοχή μας στα συμβούλια και βάζω πληθυντικό συμπεριλαμβάνοντας και τον αναπληρωτή αιρετό μου Αλέξανδρο Αλεξάκη, όπου συμμετείχε σε κάποια από αυτά, θα θίξουμε το θέμα για άλλη μια φορά των αδειών άνευ αποδοχών. Να θυμίσουμε λοιπόν  ότι σε συνολική βάση τον Οκτώβριο, όπου είχαμε πάλι  αναφερθεί στο ίδιο ζήτημα,  υπήρχαν 28 συνάδελφοι που είχαν αιτηθεί και είχαν πάρει μέχρι τότε άδειες άνευ  αποδοχών . Προέκυψαν λοιπόν άλλες 5 μέχρι το Δεκέμβρη και δυστυχώς είχαμε αιτήσεις που εγκρίθηκαν και με το νέο χρόνο. Στο σύνολο τώρα,  τέλος της σχολικής χρονιάς έχουμε 28+5+2=35  άδειες συνολικά σε όλη την Κρήτη.       
Όλα αυτά τα αναφέρω για ένα πολύ σοβαρό λόγο. Το παραπάνω φαινόμενο είναι πρωτίστως, απόρροια των ελάχιστων αποσπάσεων που πραγματοποιήθηκαν πανελλαδικά.  Συνάδελφοι φέτος οι φειδωλές αποσπάσεις δημιούργησαν μεγάλες οικογενειακές αναταραχές στους συναδέλφους οι οποίοι αναγκάστηκαν μετά από χρόνια  να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και  να χωριστούν από τις οικογένειες τους. Ένα θέμα λοιπόν που θα πρέπει να θίξουμε φέτος στο συνέδριο της ΔΟΕ εκτός των άλλων, είναι και αυτό. Να ξέρετε βέβαια ότι εμείς εξ αρχής είχαμε ζητήσει τουλάχιστον τα κενά που προέκυπταν, να καλύπτονται από αναπληρωτές κρατικού προϋπολογισμού. Οι υποσχέσεις ήταν πάμπολλες, και μετά από πολλές παρεμβάσεις καταφέραμε να καλύψουμε ένα μεγάλος μέρος των κενών με αναπληρωτές…. αισίως  τον Ιανουάριο.
Να αναφέρω εδώ κλείνοντας το θέμα αυτό, ότι είχα στείλει και ενημερωτικό βασισμένο στο νόμο που διέπει  το καθεστώς των αδειών άνευ αποδοχών.
Να πάμε όμως σε ένα πολύ σημαντικό θέμα στο οποίο έτυχε να παραβρίσκομαι ως αιρετός, στις περιβόητες παραιτήσεις Δ/ντων οι οποίοι δεν δέχτηκαν να ορίσουν ομάδες εργασίας για την αυτό-αξιολόγηση. Στις 8/4 ως αιρετοί στηρίξαμε τις θέσεις των συναδέλφων μας δ/ντων και απευθυνόμενοι στο υπόλοιπο περιφερειακό συμβούλιο προτείναμε να κάνει δεκτές τις παραιτήσεις τους. Η στάση τους ήταν πολιτική, θεώρησαν ότι είχαν καθήκον να το κάνουν  και μείς οφείλαμε  ως αιρετοί να στηρίξουμε τη στάση τους. Αυτό πράξαμε, να εισηγηθούμε θετικά την αποδοχή των παραιτήσεων τους.  Συνολικά μαζί με άλλη μια παραίτηση προϊσταμένης νηπιαγωγού στο Νομό Ρεθύμνου μεταγενέστερα , έχουμε στην Κρήτη 6 παραιτήσεις δ/ντων σε δημοτικά σχολεία συν 2 νηπιαγωγών προϊσταμένων. 
Να πούμε ένα τελευταίο θέμα στο οποίο έχουμε ξανακάνει μνεία από τότε που το συναντήσαμε στα συμβούλια του ΑΠΥΣΠΕ. Την απόδοση δεύτερης ειδικότητας σε εκπαιδευτικούς που ήδη δουλεύουν στην Α/θμια.  Σας εφιστώ ξανά την προσοχή γιατί, ενώ έχουμε το δικαίωμα να το κάνουμε σύμφωνα με το νόμο, θεωρώ ότι κρύβει κινδύνους όσο  αφορά  υποχρεωτικές υπερωρίες στο μέλλον. Το καταθέτω με κάθε επιφύλαξη δεν ισχύει κάτι τέτοιο , αλλά δεν είναι και καθόλου δύσκολο να θεσπιστεί.

Β΄    ΜΕΡΟΣ
Όσον αφορά τώρα τα θέματα τα οποία πρέπει να διεκδικήσουμε ξανά και είχαν άμεση σχέση με το ΑΠΥΣΠΕ είναι:
1)      Κατάργηση της υπουργικής απόφασης για την μετακίνηση των αναπληρωτών μέσα στην ίδια περιφερειακή διεύθυνση. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί είναι πλέον έρμαια του εκάστωτε περιφερειακού διευθυντή να τοποθετηθούν , ανάλογα σε κάθε νομό, κατά το δοκούν.  Δηλαδή όπου πλεονάζουν μπορούν να μεταφερθούν σε άλλο νομό της ίδιας περιφέρειας. Αυτό αποτελεί ξεκάθαρη καταστρατήγηση του πίνακα αναπληρωτών και  κατάφορη αδικία. Όσο με αφορά, όταν άνοιξε τέτοιο  θέμα στο ΑΠΥΣΠΕ,  το καταψήφισα.
2)      Ένα σοβαρότατο θέμα το οποίο έχει προκαλέσει αρκετό φόβο στους κόλπους της εκπαιδευτικής κοινότητας είναι το  πειθαρχικό δίκαιο. Με την κατάργηση του τεκμηρίου της αθωότητας όπως γνωρίζουμε , κρινόμαστε εξ αρχής ένοχοι μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου. Εμείς τι ζητάμε; Καταρχήν κατάργηση του συγκεκριμένου νόμου, όπως και να επανέλθει η συμμετοχή  του αιρετού   ΑΠΥΣΠΕ στα πειθαρχικά συμβούλια. Ο αιρετός είναι το «μάτι» και το «αυτί» του κάθε συναδέλφου σε κάθε συμβούλιο και χρέος του είναι να υποστηρίζει το συμφέρον του συναδέλφου.  Πρέπει να αποτελεί πάγιο αίτημα του κλάδου η συμμετοχή του αιρετού ΑΠΥΣΠΕ στα πειθαρχικά συμβούλια. Συνάδελφοι να είστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει κανένας άλλος εκτός από τον αιρετό, για να μας υποστηρίξει σε τέτοιες δύσκολες στιγμές.
3)      Να κλείσω με ένα τελευταίο πολύ σημαντικό θέμα το οποίο  αποτελούσε αναφαίρετο δικαίωμα για την μετεκπαίδευση μας και ήταν στην  αρμοδιότητα του ΑΠΥΣΠΕ για έγκριση. Τις εκπαιδευτικές άδειες όπου  εν μία νυκτή η Διαμαντοπούλου κατήργησε. Το βάζω ως θέμα καθώς θεωρώ ότι σχετίζεται άμεσα με το θέμα της αξιολόγησης. Κανείς δεν αμφισβητεί το γεγονός ότι η θέση του κλάδου μας στην αξιολόγηση , σε σχέση με το έκτρωμα το οποίο προωθεί η κυβέρνηση , είναι η βελτίωση του εκπαιδευτικού μας έργου. Πώς μπορεί όμως αυτό να επιτευχθεί όταν τα «Διδασκαλεία» δεν επαναλειτούργησαν όπως μας είχαν υποσχεθεί  και πώς επίσης μπορεί να επιτευχθεί όταν δεν υπάρχει η δυνατότητα  εκπαιδευτικών αδειών για την περαιτέρω μετεκπαίδευση και επιμόρφωση των εκπαιδευτικών; Ο στόχος της αξιολόγησης είναι, όπως αναφέρει και ο τίτλος της, ο «δάσκαλος» να γίνεται άξιος-λόγου. Όχι η διαθεσιμότητα και η απόλυση! Να αναφέρω βέβαια εδώ κάτι το οποίο δεν ξέρω αν έχει πέσει στην αντίληψη σας , αλλά καταργήθηκαν σχετικά πρόσφατα και οι εκπαιδευτικές άδειες  και για τους υπότροφους του ΙΚΥ.
Τα παραπάνω θέματα είναι ζητήματα τα οποία θα καταθέσουμε και στην Γ.Σ της ΔΟΕ, ώστε να συμπεριληφθούν ξανά στο διεκδικητικό μας πλαίσιο και να διεκδικηθούν επιτακτικά.
Συνάδελφοι να τονίσουμε κλείνοντας ότι είναι ανάγκη, παρά ποτέ, η ενότητα του κλάδου και του συνδικαλιστικού κινήματος για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας. Είναι στο χέρι όλων μας,  με τη συμμετοχή μας και τον προσωπικό μας αγώνα να το πετύχουμε.  Με ενότητα γίνονται οι ανατροπές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου