Σελίδες

Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018

Επιστολή -Διαμαρτυρία για τον αποχαρακτηρισμό των δυσπρόσιτων στην Κρήτη


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΙΡΕΤΟΥ ΑΠΥΣΠΕ  ΚΡΗΤΗΣ 




Συνάδελφοι,
Καλή χρονιά με υγεία για ένα καλύτερο και αισιόδοξο 2018.
Στις 23 Δεκέμβρη, παραμονή εορτών και διακοπών για άλλη μια φορά (έχουμε συνηθίσει σε τέτοιες τακτικές!) το υπουργείο παιδείας μάς έπιασε εξαπίνης ανακοινώνοντας τα προτεινόμενα δυσπρόσιτα -  πάγιο αίτημα του κλάδου  εδώ και χρόνια- σχολεία όλης της Ελλάδας. Προφανώς οι τεχνικές  του υπουργείου και όσων ασχολήθηκαν με το θέμα, βασίστηκαν σε συγκεκριμένο αλγόριθμο, υποθέτουμε  την χιλιομετρική απόσταση και μόνο, από την πρωτεύουσα των νομών. Δεν έλαβαν όμως υπόψη τις διαφορετικές συνθήκες, όπως δυσκολίες πρόσβασης (έχουμε και το «καλύτερο»  οδικό δίκτυο στην Κρήτη!) σε συγκεκριμένες σχολικές μονάδες ή και ακόμα κοινωνικές ιδιαιτερότητες των επαρχιακών περιοχών της Κρήτης.
Συγκεκριμένα και επειδή οφείλουμε να είμαστε ρεαλιστές και να μιλάμε ανεξάρτητα ως συνδικάτο, τονίζουμε ότι χαιρετίζουμε την αύξηση σε δυσπρόσιτα στο νομό  Λασιθίου είναι ένα σημαντικό βήμα που αποτελεί κίνητρο για τους εκπαιδευτικούς, ένας νομός που δεν είχε καθόλου. 
Στο δε νομό Χανίων υπήρξε η παρακάτω ιδιόμορφη πρόταση. Ενώ υπάρχει πρόθεση για ίδρυση καινούριων ,  είχαμε δυστυχώς αποχαρακτηρισμό τριών σχολικών μονάδων που παραδοσιακά και δικαίως είναι δυσπρόσιτα. Αυτά  είναι τα σχολεία της  Ασή Γωνίας, Έλους και του  Ασκύφου που θεωρούμε ότι είναι αδιαπραγμάτευτα όσον αφορά τις ιδιαίτερες συνθήκες και χιλιομετρικές αποστάσεις.
Επίσης, αποτελεί δυσάρεστη έκπληξη ότι συγκεκριμένες σχολικές μονάδες του νομού Ηρακλείου και Ρεθύμνου που ενώ αποτελούν χρόνια δυσπρόσιτες περιοχές, η πρόταση του υπουργείου είναι η κατάργησή τους.
Πιο συγκεκριμένα, λοιπόν, διαφωνούμε για τον νομό Ηρακλείου όσον αφορά τον αποχαρακτηρισμό των παρακάτω δυσπρόσιτων σχολικών μονάδων:
 1.  Δημοτικό Σχολείο και νηπιαγωγείο ΒΟΡΙΖΙΩΝ
2.   Δημοτικό Σχολείο και νηπιαγωγείο  ΚΑΜΑΡΩΝ
3.   Δημοτικό σχολείο και νηπιαγωγείο    ΑΝΤΙΣΚΑΡΙΟΥ
Επίσης για τον νομό Ρεθύμνου  μεγάλη είναι η αντίδραση αποχαρακτηρισμού των μέχρι τώρα δυσπρόσιτων στα Ζωντανά και στα Λιβάδια.  Δηλαδή, ο νομός παραμένει με βάση αυτή την εισήγηση με ένα δυσπρόσιτο, αυτό του δημοτικού σχολείου Πλατάνου Αμαρίου. 
Είναι πασιφανές ότι οι μέχρι τώρα παραπάνω σχολικές μονάδες ήταν χαρακτηρισμένες ως δυσπρόσιτα σχολεία λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν σε αυτές. Απαιτούμε η ηγεσία του υπουργείου παιδείας να μελετήσει ξανά   τις προτάσεις  των αιρετών  και συλλόγων , καθώς υπήρξαν εισηγήσεις από τα τοπικά  Πυσπε και θεωρούμε ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη.

 Δείτε ξανά εδώ  τις προτάσεις από το Απυσπε – Πυσπε των εκάστοτε νομών στην περιφερειακή διεύθυνση Κρήτης :  http://dermitzodimitris.blogspot.gr 


Ο αιρετός ΑΠΥΣΠΕ Κρήτης   Δημήτρης Δερμιτζάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου